Haiducii sunt prezenți în toate țările din Balcani ca luptători pentru dreptate, împotriva boierilor locali și ai străinilor asupritori. Trecuți sub tăcere de manualele din epoca regilor, considerați elemente care provoacă dezordine, priviți cu circumspecție de comuniști, pe de o parte considerați bunicii luptei de clasă, pe de altă parte, considerați un exemplu nu tocmai potrivit pentru societate, în pericol de a cădea în uitare azi, haiducii și pandurii, au reprezentat pentru popor, adevărați eroi. În special, timp de o sută de ani, Oltenia cunoaște o escaladare a fenomenului, după Pacea de la Passarowitz, când Oltenia a trecut în stăpânirea austraică și până după revoluția condusă de Tudor Vladimirescu, haiducia a constituit, de multe ori, singura soluție în fața represiunilor și nedreptăților.În Oltenia (un adevărat ținut al haiducilor), haiducia apare ca fenomen, mult mai devreme, de fapt după 1560, odată cu Baba Novac, continuă cu legendarii Gruia Novac (unul dintre fii săi), cu Iorgu Iorgovan și cunoște o adevărată explozie, devenind o modă, în timpul ocupației austriece până după revoluția lui Tudor Vladimirescu.Timp de aproximativ 300 de ani, (cca.1560-1860) există un lung și neîntrerupt șir de haiduci celebri. Vremea haiducilor apune în preajma unirii principatelor, odată cu revoluționarul Popa Șapcă, ultimul care ridică la luptă cetele de haiduci. Cum datele despre haiduci sunt de multe ori contradictorii, considerați tâlhari de către stăpânitori și eroi de către popor, o prezentare a lor într-o lumină neutră este o sarcină ingrată.

In curand , legenda lui PINTEA HAIDUCUL ......

Grigore Pintea , zis PINTEA VITEAZUL sau PINTEA HAIDUCUL  s-a nascut in data de 25.februarie 1670 si a decedat la data de 14.august 1703 , acesta este unul dintre cei mai mari si mai vestiti haiduci Romani din TARA LAPUSULUI - MARAMURES.

Nascut in anul 1670 ,ca fiu de mici nobili Romani in fostul comitat al CLUJULUI , acesta intra in conflict cu nobili regionali si decide sa intre in lupta impotriva nedreptatilor sociale . Fuge in codrii Maramuresului si " haiduceste ". Odata cu trecerea anilor , acesta terorizeaza efectiv nobili din zona , care decid sa il prinda si sa il elimine , dar acesta reuseste sa scape de fiecare data .

Potrivit datelor existente Grigore Pintea fiul lui Cupsea Pintea si a Malinei ( n. Costan) , sa nascut in satul Lapusan , Magoaja astazi jud. CLUJ , pe granita sudica a actualului jud. Maramures , intr-o familie de nobili din care a facut parte si Ioan Cupsa care in 1861 a ctitorit manastirea NICOLA din jud. CLUJ , acesta daruind de asemeni calugarilor celebra icoana a maicii domnului care plange.

Pe domeniile aceleiasi familii Cupsa s-a intemeiat actuala comuna Cupseni din jud. Maramures si voievozii Cupsa au facut parte din familii de nobili maramureseni care au descalecat in Moldova odata cu DRAGOS VODA , ceea ce plaseaza originile familiei lui PINTEA VITEAZU inainte de secolul al XIV a

Origine nobila ce va explica evolutia lui GRIGORE PINTEA in armata principelui RAKOKZI.

_______________________________________________________________________________________________